Betegedukáció

Táplálékallergia és -intolerancia a gyógyszerészi praxisban

Az élelmiszerek összetevőivel kapcsolatos allergiák és intoleranciák gyakorisága egyre emelkedik – százból akár harminc embert is érintő problémával állunk szemben. A diagnosztizált esetek ráadásul a jéghegy csúcsát jelentik, számos feltáratlan eset van, sokan pedig az egészségesnek gondolt étrend részeként fogyasztanak valamilyen „mentes” terméket. A gyógyszerész minden egészségügyi szakembernél többször találkozhat speciális élelmiszerre szoruló vásárlóval, és fontos, hogy szakszerű segítséget tudjanak nyújtani a hozzájuk fordulóknak. Az alábbiakban végiglapozhatja és le is töltheti a HPH Klub rendezvényen ismertetett prezentációt, amely bemutatja az allergia, az intolerancia és az averzió hátterét, a leggyakoribb típusokat és a jellemző tüneteket. Összefoglalja továbbá a betegeknek feltehető kérdéseket és adható tanácsokat, illetve azt is, hogy mikor milyen típusú készítmények ajánlhatók a gyógyszerészi gondozás keretében.